Niet gratis, maar je hoeft niet te betalen

| 0

Gratis koffieWaar moet je extra voor betalen, en wat is er nou eigenlijk bij de prijs inbegrepen? Een eeuwige discussie tussen horecamensen en sommige gasten. Ik word er moe van, omdat we het vaak zelf uitlokken met onze superscherpe deals.

Op recensiesites schrijven gasten (vaak geen alledaagse bezoekers van een horecabedrijf, en gebruikmakend van een supermarkt- of tankdeal) verbaasde en woedende recensies omdat ‘aangeboden’ stokbrood met kruidenboter wel gewoon op de rekening staat. In restaurants waar je voor €12,50 een driegangendiner eet, vinden mensen het soms toch nog belàchelijk dat je er geen glas kraanwater kan bestellen.

Waarom draait bij sommige gasten altijd alles om de prijs? Waarom worden ze zo boos als je probeert zelf maar een ietsiepietsie te verdienen? Waarom vergelijken gasten alles steeds met de prijs die zij zelf als consument betalen aan de supermarkt of het waterleidingbedrijf? Misschien wel omdat het gasten zijn die echt alleen maar naar je zijn toekomen, omdat je ze met het allerkleinste prijsje hebt gelokt.

Als er een groot bord op straat staat waarop koffie met taart voor €4 wordt aangeprezen, dan voelen mensen zich gepakt als er ineens €0,75 voor de slagroom bij komt. Als de dagschotel maar €7,95 kost, dan is extra mayonaise van een euro buitenproportioneel veel. Als kraanwater naast een kop koffie of een glas wijn niet meer mag, en er dus alleen bronwater wordt geschonken, dan verdubbelt dat de prijs van een drankje.

Aangeboden glazen water, bakjes mayo en mandjes brood zijn nou juist producten die helpen bij je gastvrije profiel. ‘Het draait hier tenminste niet allemaal om geld en verkoop!’ Gasten die ook naar je toekomen wanneer je geen ‘megagoedkope nu-of-nooit-aanbieding hebt, zijn als vanzelfsprekend bereid een normale prijs te betalen voor een diner. Een prijs die meer dan genoeg ruimte laat voor gastvrije toevoegingen van de zaak. Een prijs die discussies voorkomt, een prijs die respect uitstraalt naar gast en horecabedrijf.

Ben je dan van alles af, als je een normale prijs vraagt? Nou… mijn tante doet het volgende. Niet gebruikte suikerzakjes, melkcupjes en verpakte koekjes worden aan tafel gecollecteerd en verdwijnen in haar tas. Zij zegt: ‘We betalen er toch voor?’ Ik denk dan: ‘Dat is mijn tante niet.’